> Lees alle blogs
Wakker worden in het licht

Ik haal diep adem en proef het voorjaar tegen mijn verhemelte als een rijke zoete vruchtensap. Het warme zonlicht koestert mijn gezicht als de blik van een verliefde minnaar en virtuoze vogelzang vult mijn oren. Mijn ogen worden onweerstaanbaar aangetrokken tot alle fragiele schoonheid van het bos in voorjaarspracht. Het gele speelse speenkruid dat de bosbodem bedekt, de kleine kleurrijke lijfjes van de eerste hommels en de onnoembare pastelkleurige schoonheid van duizenden en duizenden uitlopende boomknoppen. Het is Pasen! Het seizoen van het leven is aangebroken in haar volle schoonheid en glorie…

 

Het is een ommetje van niks dat we maken… we struinen door een smal randje bos wat de strandjes van het Veluwemeer omzoomd. Het lijkt niets bijzonders zo op het eerste gezicht maar bij elke bocht staan we weer stil. Elk voorjaar ben ik weer onder de indruk van de fenomenale schoonheid van het uitlopen van de boomknoppen. Het verbaast mij daardoor enigzins als ik mensen hoor verzuchten dat het zo lang duurt voor het blad weer aan de bomen zit. Als een blad eenmaal uit de knop is, is het mooi hoor, maar dat is het dan. Juist dít moment, de geboorte van het blad in het voorjaar, is schitterend. Elke boomknop, al die miljarden boomknoppen die we hebben, vouwen zich geheel op hun eigen wijze open. Het begint al in het vroege voorjaar dat de knoppen dikker en dikker worden. Door het toenemen van de zon warmt de bodem op, waardoor de wortels van de bomen de sapstroom op gang brengen. Er wordt zo vocht naar de takken en twijgen gepompt en gaat het beginnen… Piepkleine opgerolde blaadjes komen tevoorschijn uit de knop. Maar dat is niet in een dagje gepiept. Dag in dag uit vouwen de blaadjes net iets verder uit waardoor de takken van de bomen in deze tijd zijn bezaaid met honderden kleine pastelgekleurde kunstwerkjes! De diversiteit ontstaat mede doordat de ene boomsoort één blad in de knop heeft en een andere boom wel vijf of zes blaadjes in één knop herbergt. Heb je een paar blaadjes in een knop dan ziet de uitlopende knop er bijna uit als een minuscuul bloemetje. Waar er één blad in de knop zit ziet het er uit als een klein groen loempiaatje wat zich langzaam uitrolt, op elk moment weer anders en even mooi. Het is een verbazingwekkend fenomeen… elke uitvouwend blad is een pastelkleurig kunstwerkje en elke knop een belofte. De schoonheid van het leven spoelt over ons heen met Pasen… maar dan moet je het wel zíen. Zie jij het? Ben je buiten? Gooi dat scherm aan de kant, sta op van de bank en ga genieten van het échte leven!

 

Onze wandeling eindigt langs de waterkant… Ik lig met mijn ogen dicht en luister naar de stilte, een stilte vol geluiden. Het kabbelen van het water, het donkere gezoem van de eerste hommel en een roodborst die een grandioos concert geeft in het nog kale bos. Hier, bij dit onaanzienlijke stukje bos en kleine strandje langs het Veluwemeer… hier is het Pasen! Pasen gaat over leven, nieuw leven dat uitbot na de dood, leven ten volle! Sta op en omarm dit rijke leven. “Nu kan ik wandelen onder Gods hoede in het licht van het leven” …Pasen is: wakker worden in het licht!


< Ga terug

Mijn stukje natuur is een samenwerking van:

Provincie Flevoland SFL Nieuw Natuur Project