> Lees alle blogs
Onbetaalbare blijdschap
Fris en sprankelend na een heerlijke vakantie loop ik op de dijk… dromen, plannen en voornemens, ze buitelen over elkaar heen in mijn hoofd terwijl mijn ogen gedachteloos over het landschap glijden. Langs de bomen, de grazige berm en de bewegende molshopen… Uh wacht even, dit klopt niet, molshopen horen niet te bewegen. Ik focus nu wat beter en de donkere bewegende bollen blijken allemaal een schattig kopje te hebben. Ik knipper nog een keer met mijn ogen en kom terug in de realiteit. Deze ‘molshopen’ hebben een kopje met roze oren en een wit pluizig staartje dat oplicht in de vroege morgenzon. Ik ben verrukt, een hele kindercrèche met kleuter-konijntjes!
Stapje voor stapje kom ik dichterbij om dit snoezige en blijmakende tafereel van dichtbij te bekijken. De kleine bruine bolletjes huppelen met kleine kleuter-sprongetjes in het rond, ze genieten van wat ze doen maar ze lijken ook te testen hoe hoog ze nu eigenlijk kunnen springen! Er worden grasjes gegeten, maar dat is lang niet zo interessant als tikkertje spelen met je vriendjes. Een konijntje rekt zich vergenoegd uit en gaapt onbeschaamd, kinderen zijn zo heerlijk puur… Ze zullen nu zo’n drie weken oud zijn, misschien iets ouder, bedenk ik me. Babykonijntjes komen kaal en met dichte oogjes ter wereld in een heerlijk warm nestje van mos en gras en het duurt even voor deze diertjes het kleuterstadium bereikt hebben. Konijnen staan bekend om hun hoge vruchtbaarheid en reproductiegetal. Een oorzaak hiervan is dat de eisprong bij Mevrouw Konijn pas plaatsvindt tijdens de vrijpartij en de ‘passie’ van Meneer Konijn nog twaalf uur in haar lijf actief en bruikbaar blijft. Op die manier kan Mevrouw Konijn bijna na elke vrijpartij beginnen met het inrichten van de babykamer. Wat wel bijzonder is, is dat regelmatig embryo’s na ca. tien dagen oplossen in de baarmoeder en volledig verdwijnen! De oorzaak hiervan ligt waarschijnlijk in het feit dat Mevrouw Konijn niet genoeg eiwitrijk voedsel ter beschikking heeft. Haar lijf weet dat bij te weinig eiwitten, de jongen slecht afgaat. Daarom zal een zwangerschap pas doorzetten in de lente als het karige wintervoedsel wordt vervangen door smakelijk eiwitrijk gras, kruiden en knollen. Je kunt dat ook waarnemen: in de winter zie je geen kleuter-konijntjes. Wat ook bijzonder is, is dat bij konijnen in de baarmoeder het aantal mannelijke embryo’s altijd kleiner is dan het aantal vrouwelijke embryo’s. Echt apart! Klaarblijkelijk heeft Moeder Natuur bepaald dat voor het overleven van deze soort er minder mannetjes nodig zijn dan vrouwtjes. In een konijnengroep zijn dan ook altijd 30% meer dames dan heren. De heren konijnen hebben dus een erg goed leven, kan ik wel concluderen!
Ik geniet nog even van het konijnen-kleuterklasje. Het is een heerlijk momentje want ze kijken zo vol verwondering en verwachting om zich heen, vol blijdschap en dromen voor de toekomst. Zijn ze zorgeloos? mijmer ik. Nee, dat zijn ze niet, want bij een enkele beweging van mij gaan de neusjes alert de lucht in, maar ze zijn wel onbezorgd. Wat boven hun macht is, daar maken ze zich geen zorgen over, ze weten dat hun zorgen niets zullen toevoegen en daardoor ontstaat er ruimte voor dromen, blijdschap en levenslust. “Als je vol vertrouwen in de richting van je dromen gaat en het leven onbezorgd durft te leven, is je leven gevuld met onbetaalbare blijdschap!”.
