> Lees alle blogs
Natuurcolumn: Sex on the beach

Betrapt! Het was dan geen ‘sex on the beach’, maar wel buiten. Doet me denken aan de die uitspraak: ‘Buiten seks hebben is niet erg want de liefde is blind, maar de buren niet’. In dit geval was ik geen buur maar een onverwachte voorbijganger. Zouden ze zich gegeneerd hebben dat ik hen in dit innig intermezzo aantrof?…eigenlijk denk ik van niet, het paartje veldsprinkhanen zal wel eens vaker betrapt zijn.

 

Eigenlijk moet ik me een beetje schamen dat ik dit intieme moment heb vastgelegd op de gevoelige plaat. Wij natuurfreaks zijn eigenlijk een stelletje voyeurs! Maar het was dan ook wel erg bijzonder dit te treffen. Sprinkhanen, wat gaaf. Wat geeft meer een zomers rustgevoel dan het geluid van ‘zingende’ sprinkhanen en krekels?! Zingen is natuurlijk niet het goede woord maar hoe noem je het dan? Sprinkhanen maken dit geluid door met hun vleugel langs hun achterpoot te wrijven. Het doel is natuurlijk om een dame te lokken. Het is apart om te zien dat het mannetje zoveel kleiner is dan het vrouwtje. Toch maakt het voor de daad en het resultaat niet uit. Het vrouwtje zal na de bevruchting de rest van haar leven al haar eitjes kunnen bevruchten zonder nog maar één keer ‘sex on the beach’ te hebben. Sprinkhanen nemen er trouwens wel de tijd voor, wat een goede zaak is natuurlijk. De vrijpartij duurt minimaal een uur, maar daar blijft het niet bij. De geliefden houden nog wel een daglang het innige contact. Dat is niet zo zeer romantisch, als ik eerlijk ben, maar dit doet het mannetje om rivalen te weren van zijn aantrekkelijk vrouwtje. Er is één soort sprinkhaan, de bidsprinkhaan, waarbij de ‘liefdesdaad’ er behoorlijk luguber aan toe gaat. Het mannetje wordt tijdens de daad verorberd! Jakkes! Kijk, eens flink je nagels laten spreken als dame oké, maar je partner opeten?! De kannibalistische vrouwtjessprinkhaan laat er geen gras over groeien. Al tijdens de daad bijt ze de kop van de man er af en dit terwijl zijn achterlijf gewoon doorgaat met bewegen. Eer de liefdesdaad erop zit heeft mevrouw haar buikje rond en haar eitjes bevrucht. Luguber hé. Zag ik net nog een sprekende cartoon van deze situatie met de woorden erbij: ‘So this means we’re breaking up?’ Galgenhumor.

 

Toch zit er een mooie gedachte achter. Het mannetje laat zich opeten om zo het vrouwtje proteïne en eiwitten mee te geven voor het nageslacht. Mooi, maar het blijft wat luguber. Er is trouwens wel een manier voor het mannetje om te voorkomen dat hij wordt opgegeten: voor de liefdesdaad geeft hij het vrouwtje zoveel mogelijk te eten. Hmm, dat werpt wel een nieuw licht op mijn romantische dinertjes…


< Ga terug

Mijn stukje natuur is een samenwerking van:

Provincie Flevoland SFL Nieuw Natuur Project