> Lees alle blogs
Geheim van het voorjaar
“Kijk hier eens!” We onderbreken ons genoeglijk tochtje voor dit opmerkelijke plaatje. Het lijkt wel of deze muis een schoonmaakwoede te pakken heeft. Voorjaarsschoonmaak in Huize Welgelegen van Mevrouw Bosmuis. Ik glimlach bij het zien van een enorme vuilnisbelt van doorgebeten pitten en lege hulzen van esdoornzaden vlak voor de voordeur van het muizenholletje. De bult is enorm, écht een voorjaarsschoonmaak, als je eenmaal bent begonnen weet je niet meer van ophouden! Dit soort kleine vondsten maakt mij altijd weer blij. Het is een knipoog. Het laat me opnieuw beseffen dat overal om mij heen leven is. Leven dat klaarblijkelijk ook aan zo iets gewoons doet als ‘voorjaarsschoonmaak’.
De vuilnisbelt van Mevrouw Bosmuis is leuk om te bekijken. Klaarblijkelijk heeft zij aan esdoornzaden geen tekort. Veel doorgebeten ‘propellertjes’ zijn op de bult te vinden, maar ook kersenpitten én… slakkenhuisjes. Dat zou je niet snel verwachten van een knaagdier, maar de bosmuis is een echte alleseter. Van noten en zaden, naar rupsen en paddenstoelen, een enkele spin tot aan slakken. Bosmuizen staan vooral bekend om hun voorliefde voor kersenpitten, als je oplet tijdens een wandeling zie je deze kleine pitjes – feilloos rechtdoor gespleten – in een hoopje bij elkaar liggen. Het is leuk hier op te letten en makkelijk te herkennen deze ‘guilty pleasure’ van Mevrouw Bosmuis. Bosmuizen zijn trouwens erg aantrekkelijk om te zien. Ze hebben in verhouding tot hun lijfje grote achterpoten, een beetje zoals een kangoeroe en hopsen ook graag op z’n ‘kangoeroes’ in het rond. Hun grote ogen en koddige grote oren dragen bij aan het schattigheidsgehalte van deze leuke muissoort. Bizar vind ik het wel dat de bosmuis, die zelf maar ca. 8 cm lang is, sprongen kan maken van tachtig centimeter vanuit stilstand. Indrukwekkend! Het huis van een bosmuis bestaat uit diverse gangen onder de grond met een babykamer en voorraadkamers die jaarrond worden bijgevuld. In dit comfortabele wooncomplex woont moeder bosmuis met haar talrijk nageslacht. Leuk is dat muizen erg communicatief zijn. Ze praten met elkaar in deze muizenhuizen via ultrasone geluiden. Die zijn voor ons veel te hoog om te horen, maar met een bad detector zijn de gesprekken wel op te vangen. Muizen vormen een belangrijke schakel in ons ecologische systeem. Ze zijn een belangrijke, zo niet de allerbelangrijkste, bron van voeding voor onze uilen, torenvalken en kleine zoogdieren als de wezel en hermelijn. Dit even als ‘nota bene’ voor hen die meteen beginnen te griezelen als het woord ‘muis’ valt. De muis is in zichzelf al een superleuk diertje, maar heeft dus ook een belangrijke functie in het grote geheel!
Na het maken van wat foto’s van Moeder Bosmuis’ schoonmaakwoede vervolgen we onze tocht en genieten van het voorjaarszonnetje dat ons verwarmt en de wereld om ons heen overdekt met een goudgele gloed. Genieten van het voorjaar. Het wakker worden van de natuur in haar prilste vorm, dat is pure magie. Samen met de natuur wakker worden uit de winter is leven met de hartslag van de natuur. Het is een cadeau dat ons allemaal is gegeven en elke dag kan worden uitgepakt. Daarvoor moet je soms wat kou of regen trotseren, maar dan ben je er bij, bij het geheim van het voorjaar!
