> Lees alle blogs
Natuurcolumn: Gedoe om niks

Van rechts naar links gaat mijn hoofd en nog eens en nog eens. Bij de laatste keer moet ik grinniken: het lijkt wel of het bos een potje Vlaamse gaaien leeg kiept. Heerlijk om te zien, die kleurrijke brutale apen die sinds kort hun oude vertrouwde naam weer terug hebben. Pfff, wat een gedoe om niks trouwens, over die naam heb ik het nu. Eerst was het Vlaamse gaai. Toen mocht het niet meer en werd het Gaai, maar sinds kort is het weer Vlaamse gaai. Logica?!

 

Waar ooit dat ‘Vlaamse’ vandaan is gekomen is onduidelijk. Het kan zijn dat het een vertaling is van het Franse Gai Flammant naar Vlaamse gaai. Wat niet echt logisch zou zijn want Flammant betekent niet Vlaams, maar kleurrijk en Gai betekent schreeuwer. Dát is in ieder geval wel waar. Hij is prachtig gekleurd en schreeuwt erop los. Als je naar de Latijnse naam kijkt wordt hij ‘voortdurend krassende eikelzoeker’ genoemd. En ook dat klopt. Want hij zoekt vlijtig naar eikels en verstopt ze in de grond. Veel bossen hebben we aan de Gaai te danken. De Duitsers hebben hem daar ook naar vernoemd: eikelhaan (leuke naam). Maar dit alles verklaart niet waarom dat ‘Vlaamse’ eraf is gehaald of weer aan toe is gevoegd. Wacht, ik vraag het even aan een ex-vriendje, altijd handig een ornitholoog in je omgeving…

Maar nu we het over ‘gedoe om niks’ hebben. De Vlaamse gaai kan er zelf ook echt wat van. Wat een kabaal kunnen ze maken, en maar achter elkaar aanjagen! Je zou zeggen dat ze dat alleen doen in het voorjaar als er vrouwen te versieren zijn. Maar dat is niet waar, ik zag het ze nu ook doen. Het zijn gewoon schreeuwers die lekker hun bek open trekken. Trouwens, niet altijd zonder reden. Als ze gevaar opmerken waarschuwen ze met hun kenmerkende roep ook andere vogels. Wat trouwens wel bijzonder is, is de hofmakerij. Je zou denken dat die kleurrijke schreeuwer maar één toon zou kennen en dat hij de volumeknop altijd op maximaal heeft staan. Maar dat is niet waar. Bij de hofmakerij laat meneer zijn stoere geschreeuw achterwege. Zou hij weten dat vrouwen stoere mannen eigenlijk niet serieus nemen? Vrouwen zoeken die ene mannelijke, maar wel subtiele man. En subtiel zíjn de mannetjes in het voorjaar. Ze zingen dan een heel mooi liedje, heel zachtjes en volgen de vrouwtjes van boom naar boom. Dat ze dat met z’n tienen tegelijk doen maakt het allemaal weer wat minder subtiel. Maar goed, je begrijpt mijn punt, ze kunnen dus wel subtiel zijn als ze willen.

 

Over mannen gesproken, er komt een mailtje binnen… reactie van mijn ex. Oké, nu is de verwarring compleet, het is nog steeds alleen Gaai! Zucht, ik geef het op. Ik ga voortaan alleen nog genieten van de gaaien, want het kan hun geen moer schelen hoe die wordt genoemd, hij geniet gewoon van het leven!


< Ga terug

Mijn stukje natuur is een samenwerking van:

Provincie Flevoland SFL Nieuw Natuur Project