> Lees alle blogs
Natuurcolumn: Echtelijke ruzie

“Wat een geschreeuw, hoor je dat?”. We lopen op het geluid af, het is een kabaal van jewelste. Maar toch, als we ter plaatsen aan komen zien we maar één Vlaamse gaai wegvliegen. Het geschreeuw gaat door maar zachter en dan vliegt er nog één over het pad en heerst er ineens een serene stilte in het bos…

 

Waar zou dat nu over zijn gegaan? Ik doel op die ruzie van die Vlaamse gaaien. In gedachte hoor ik mijn moeder meteen zeggen: “geen ruzie maken jongens, er is al ruzie genoeg”. Wat is dat toch lastig aan moeders! Die blijven de rest van je leven op je schouder zitten en fluisteren je steeds weer hun wijsheden in het oor. Want geen ruzie maken, betekent dat je er mee blijft rondlopen! Dat is een lekker alternatief zullen we zeggen! Maar, na wat wij horen laten de gaaien mijn moeders wijsheid helemaal voor wat het is en schreeuwen er op los. Het is duidelijk een echtelijke ruzie, alleen geliefde kunnen zo hartstochtelijk boos zijn op elkaar. Wat een verfrissende gedachte. Niet alleen peis en vree in natuur-land. Net als in mijn leven kan het af en toe kletteren en knetteren, omdat je ergens in gelooft en je manlief hoe dan ook wilt overtuigen… “Zouden de gaaien het net zo goedmaken als wij mensen?”, vraag ik me onwillekeurig even af? Of zouden ze een eikeltje uitwisselen? Want daar staan de Vlaamse gaaien om bekent. Ze worden ook wel de bosbouwers van de natuur genoemd. De gaaien verzamelen in de herfst vol overgaven eikels. Die verstoppen ze in een kuiltje in de grond wat ze naderhand dichtgooien met grond. Dat smakelijk verstopte hapje is voor later in de winter om lekker te snacken. Maar de gaaien hebben een niet al te best geheugen en al te vaak wordt zo’n begraven stapeltje eikels vergeten en nooit meer terug gevonden. Ze worden pas weer ‘gevonden’ als een heel klein eikenboompje op plaats van ‘delict’ zijn kopje boven de grond steekt. Nieuw leven voortgekomen uit…’nalatigheid’.

 

Wat mooi hé. Het kan donder en knetteren in de natuur, er kunnen dingen worden vergeten en toch geeft de natuur er weer een prachtige bestemming aan. Ben nu écht nieuwsgierig: hoe zouden de gaaien het vanavond goed maken?!

 

 


< Ga terug

Mijn stukje natuur is een samenwerking van:

Provincie Flevoland SFL Nieuw Natuur Project