> Lees alle blogs
Natuurcolumn: Doosje vol hommels

“Hé, een doosje op mijn deurmat? Ik had toch niets besteld?”. Nieuwsgierig maak ik het open. Tientallen bijen en hommels komen me tegemoet… verpakt in een leuk geel boekje! “O ja, het boekje van Maureen Kemperink!”. De titel van het boekje is: ‘Bijen en hommels, verrassend dichtbij’. Vergenoegd begin ik er in te bladeren, want ik ben het helemaal eens met de titel: natuur ís verrassend dichtbij!

 

Terwijl ik zit te lezen rol ik van de ene verbazing in de andere. Dat (wilde)bijen boeiende diertjes zijn, dat wist ik wel hoor maar dit! Als je alleen al beseft wat voor vernuft er in de antennes zit gebouwd. Ze kunnen er natuurlijk mee voelen, proeven en ruiken. Maar ook luchtvochtigheid, temperatuur of CO₂- concentratie mee meten. En welke ik ook erg leuk vind: ze kunnen hun vliegsnelheid ermee meten. Hihi, dat is zoiets als je kilometerteller in de auto. Alleen lees ik niets over een cruise controle, dat komt misschien bij het nieuwste model bij. De haartjes op het bijenlijf hebben een speciale vorm, geveerd, zodat het stuifmeel er makkelijker in blijft hangen. Slim bedacht, toch is daar ook weer onderscheid in. Want je hebt pootverzamelaars, buikverzamelaars en lijfverzamelaars. Van de kreten krijg ik een beetje de slappe lach, maar het is supergaaf om het je te realiseren. De pootverzamelaars hebben speciale boodschappenmandjes die aan hun achterpoten hangen. Deze bijen proppen met hun voorpoten die mandjes boordevol en krijgen daardoor dikke gele pootjes. Buikverzamelaars hebben speciale stijve buikharen die ze zo vol mogelijk stoppen met stuifmeel. Wel makkelijk, je buik zit meestal toch al onder het stuifmeel als je in een smakelijke bloem ploft. De lijfverzamelaars hebben het zichzelf gemakkelijk gemaakt, die rollen gewoon rond in de bloem waardoor ze van onder tot boven bedenkt zijn met stuifmeel. Ik vermoed alleen wel dat zij, als ze eenmaal thuis zijn, meer werk hebben om al hun eten er weer uit te krijgen. Ik ga toch eens opletten de volgende keer als ik een bijtje zie vliegen…

 

Het boekje is nog lang niet uit, maar nodigt met al die leuke weetjes en mooie foto’s erg uit om verder te lezen. Maar, ik ga nu eerst naar buiten… dat insectenhotel wat ik voor mijn verjaardag kreeg moet hoognodig worden opgehangen!

 

 

PS: het boekje is echt een aanrader, om zelf te hebben en ook erg leuk om cadeau te geven: ‘Bijen en hommels, verrassend dichtbij’, Maureen Kemperink, KNNV uitgeverij, ISBN 978 90 5011 610 7.


< Ga terug

Mijn stukje natuur is een samenwerking van:

Provincie Flevoland SFL Nieuw Natuur Project