> Lees alle blogs
Natuurcolumn: “Dat werd tijd”

“Hé hé, dat werd tijd”. Ik sta in mijn tuin en spreek de eerste huiszwaluw berispend toe. Onterecht…dat weet ik wel. Hij is keurig op tijd en ik ben dolgelukkig! Mijn strenge toon komt meer doordat ik ze zó heb gemist. Het wachten duurde dit jaar zo lang. Al weken staar ik naar die prachtige blauwe lentelucht, maar zonder het silhouetje van de huiszwaluw is het gewoon niet… af. Ik vraag me niet meer af waar mijn zwaluw-fascinatie vandaan komt. Ik weet alleen wel dat het nooit meer overgaat…

 

Half april is een normaal tijdstip om de eerste huiszwaluwen te zien. Het zijn de mannetjes die nu arriveren en je ziet ze alleen hoog in de lucht. Voor mijn gevoel nemen ze het er nu even van. Je ziet ze hoog in de lucht buitelen en keren. Ze vangen een mug en doen lekker niks. Ze hebben zo ontzettend veel kilometers gevlogen dus even met ‘de voeten op de bank’ is wel terecht.

Over een week of twee wordt het serieus. Je ziet ze dan ineens veel lager vliegen, langs de dakgoten zoeken ze naar een plekje voor hun aanstaande gezin. Ze willen op de beste plek en dat is precies dezelfde plek waar ze vorig jaar succesvol hebben gebroed óf waar ze geboren zijn. Het kan dan bij een nestkast, nest of til een drukte van belang worden. Want meerdere generaties willen allemaal net dat ene plekje. Dat is komisch om te zien! En om te horen! Hoe in niet mis te verstaan getjilp wordt bepaald wie hier mag wonen. Volwassen kinderen vestigen zich meestal op zo’n 400 a 500 meter van het ouderlijk huis. Of er strak naast. Huiszwaluwen zijn zo’n knus volkje. Je kunt zomaar drie of vier nesten strak naast elkaar aantreffen! In Biddinghuizen zie je dat niet zo veel en dat is beetje onze ‘schuld’. Wij zijn zulke zwaluwliefhebbers dat ‘op elke hoek‘ in ons dorp wel een nestkast hangt of een til staat, plek genoeg dus om te wonen voor de huiszwaluwen!

 

In de komende weken zullen steeds meer mannetjes arriveren en begin mei de eerste vrouwtjes. Wat heerlijk! Het is net een spannend en romantisch boek dat ik opensla en ik weet dat ik nog veel heerlijke ‘leesuurtjes’ voor de boeg heb…

 

P.S.: De zwaluwen komen in Biddinghuizen thuis in prachtig geschilderde huiszwaluwtillen! Dank aan alle vrijwilligers van NL Doet die hier ‘moeie armen’ voor hebben overgehad!

 


< Ga terug

Mijn stukje natuur is een samenwerking van:

Provincie Flevoland SFL Nieuw Natuur Project